02/02/2015

Hotel “Ruža”

 
         *NAPOMENA: Tekst koji slijedi napisao je Ico Mutevelić, a objavljen je u mostarskoj informativnoj reviji MM, u broju 9, iz februara 1997. godine.


            Na mjestu nekadašnje istoimene kafane, 1978. godine izgrađen je jedan od najljepših hotela bivše Jugoslavije.
            Na desnoj obali Neretve, na samom prelazu iz novog u stari dio grada, podignut je hotel “Ruža”. U neposrednoj blizini Starog mosta uspješno je smještena ova građevina savremenih linija u vanjskom izgledu. Istina, neke crte u fasadi asociraju na karakteristične oblike starih mostarskih građevina.
            Položaj hotela “Ruža” je izvanredan. S desne strane teče rijeka Radobolja, a kroz hotel protiče njen krak. Arhitekt Zlatko Ugljen, gradeći ovaj hotel s puno smisla, iskoristio je tradiciju i iskustvo mostarske stambene arhitekture. U eksterijeru prevladava kamen, u interijeru drvo.
            U unutrašnjem dijelu su prostrane dvorane sa zelenim i cvjetnim površinama koje presijeca tok vode. Zbog svega toga, osobito zbog obilate svjetlosti koja dospijeva kroz velike staklene površine, čovjek se u ovom ambijentu osjeća kao u prirodi, u proljeće. Inače, hotel sa tri strane okružuju velike i raznovrsne terase, koje sadrže dosta elemenata starih mostarskih avlija.
            Po svemu tome “Ruža” je osoben hotel. Spada u hotele za kojima se čovjek okrene kad ih napusti, koji se pamte po ljepoti i o kojima se još dugo priča.
            Početkom rata 1992. godine, granatiranje je bilo posebno usmjerivano prema “Ruži” jer se pretpostavljalo da je u njoj smješten štab otpora Mostara. Zbog toga ona danas izgleda kao gomila krša, mada je osnovna konstrukcija, ipak, upotrebljiva.
            Prostor na kojem se do rata nalazila štamparija “Rade Bitanga”, a na kojem je, inače, projektom bila predviđena druga faza “Ruže”, nedavno je raščiščen. Znači li to da se obnovom hotela računa odmah i na izgradnju njegovih proširenih kapaciteta?!

Nema komentara:

Objavi komentar