02/02/2015

Knjiga Tibora Vrančića «Mostar – krhotine prošlosti»

                     Uskoro će biti objavljena knjiga «Mostar – krhotine prošlosti», remek-djelo Tibora Vrančića. Knjiga koja je nastala, kako i sam autor kaže, da bi otrgnula od zaborava nekadašnji Mostar. Mislim da će ova knjiga sigurno to i uspjeti, jer ovo nije neka obična, svakidašnja, knjiga. Ovo je knjiga nastala u sadašnjosti, nastala da sadašnjost ne zaboravi prošlost, a bez sumnje budućnost i buduće generacije će poznavati i prošlost i sadašnjost Mostara, upravo zahvaljujući Tiboru i ovom njegovom remek-djelu.
          Najbolji opis ove knjige Tibora Vrančića, osim samog autora, po mom mišljenju najbolje nam daje naš uvaženi i poštovani pisac Smail Špago, koji u svom tekstu «Mostarska raja sufinancira izdavanje knjige Tibora Vrančića „Mostar - krhotine prošlosti“», između ostalog, kaže:
          «Tibor Vrančić nam u ovoj knjizi želi slikom i tekstom predstaviti grad Mostar, od vremena kad se počelo, i od kada je to tehnički bilo moguće, fotografisati u Mostaru i u svijetu, a to je od kraja devetnaestog stoljeća pa sve do dana današnjega. Raja su osjetila da se u ovoj knjizi krije i prošlost i sadašnjost i budućnost grada Mostara. Da se krije nešto malo više, nego što je to uobičajeno ovoga vakta, pogotovo u ovakvom Mostaru kakav jeste. Raja iz Mostara i mostarci širom svijeta, javili su se da doniraju izdavanje ove knjige, tako da će i sama knjiga biti: od raje i za raju.
          Već nekoliko mjeseci na stranicama portala „Nova Sloboda“ pratimo sa izuzetnim užitkom priloge Tibora Vrančića, u rubrici „Nekad i sad“. Prilozi prikazuju paralelne fotografije objekata i motiva iz grada Mostara, fotografisane prije stotinu i više godina, te fotografije tog istog objekta ili motiva grada danas, sa iste pozicije, sa iste udaljenosti. Ispod svakog ovakvog para fotografija Tibor Vrančić nam nudi kratki, ali vrlo iscrpni opis onoga što je na tim fotografijama prikazano. Često su to fotografije pravljene prvim fotografskim aparatima, koje su sa sobom donosili Austrougarski službenici i namjesnici, krajem devetnaestog stoljeća. Iz jedne zbirke od preko tri hiljade ovih historijskih fotografija, koje je Tibor sam sakupljao dugi niz godina, kao i uz pomoć šireg kruga raje, te učinio mnogo napora i truda da lično, i opet uz pomoć svojih prijatelja, napravi fotografije istog objekta i istrog motiva sa istog mjesta, ali iz sadašnjeg vremena.
          Taj odabir, od 300 fotografija na 160 stranica, Tibor Vrančić želi nam predstaviti u knjizi pod malo neouobičajenim nazivom „Mostar, krhotine proslosti“. Radi se sigurno o knjizi, djelu, koje je jedinstveno u dosadašnjoj historiji grada Mostara, a ponudiće nam sigurno jedan pregled i sliku Mostara, koji će svaki mostarac poželjeti imati kod sebe, na svom stolu, u dnevnom boravku, svakodnevno pri ruci, pa bio ga on u Mostaru ili bilo gdje u bijelom svijetu. Dugogodišnji trud i rad Tibor Vrančić želi pokloniti, kako nama, tako i gradu Mostaru. Rad na ovome sveobuhvatnom djelu je pri kraju i svi smo nestrpljivi da ga što prije ugledamo i prelistamo.
          Kao što to u ova vremena obično i biva, postojala je mogućnost da ovo vrijedno djelo nikad ne ugleda svjetlost dana. Razlog poznat, kao i u svim ostalim segmentima kulture, finansijska sredstva. Tibor ovo djelo ne pravi, niti će praviti, da bi na njemu ostvario bilo kakvu finansijsku dobit. Želi nama i gradu ostaviti jedno djelo, dosad neviđeno na ovim prostorima.»
          Poslije ovoga, šta još nadodati, šta još pripovjediti o ovome, nadasve, vrijednom i značajnom djelu? Svaka dodatna riječ bi, sigurno, bila suvišna, bezvrijedna... Jednostavno rečeno, znam i tvrdim da je svaka stranica ove knjige satkana ogromnim srcem i dušom Tibora Vrančića, kakvo srce i dušu jedino ima i Grad koji ga je iznjedrio i velikodušno ga podario nama i našim prošlim i budućim generacijama. Za vječnost!

          Ensvid Hadžajlić – Saint Louis, 12.05.2010.

Nema komentara:

Objavi komentar